Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Giresun °C

“Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu daha da geliştirmek hususunda ortak iradeye sahibiz

“Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu daha da geliştirmek hususunda ortak iradeye sahibiz
REKLAM ALANI
22.03.2022
A+
A-

“Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu daha da geliştirmek hususunda ortak iradeye sahibiz”
22.03.2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “NATO Müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu daha da geliştirmek hususunda ortak iradeye sahibiz” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin çeşitli veçhelerini değerlendirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileriyle birlikte küresel meselelerde fikir teatisinde bulunduklarını belirtti.

“UKRAYNA’DA YAŞANAN KRİZİN BAŞINDAN BU YANA NET BİR TUTUM TAKINDIK”

Ukrayna’daki gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Sayın Başbakan’a, Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında yürüttüğü diplomatik çabalar hakkında bilgi verdim. Malumunuz, Perşembe günü de Brüksel’de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi vesilesiyle bir araya geleceğiz. Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Her vesileyle sağduyu ve diyalog çağrısı yaptık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması gerektiğine dikkat çektik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef Ukrayna’daki insani dram artarak devam ediyor. Binlerce sivil hayatını kaybetti; 3 milyonu aşkın insan ülkesini terk ederek komşu ülkelere sığındı. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Sayın Zelenski ve Sayın Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Dışişleri Bakanım geçen hafta Moskova ve Lviv’de mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ateşkes ve kalıcı barışa giden yolda elimizden gelen desteği sunmaya hazır olduğumuzu bir kere daha vurguladık. Şartların zorluğunun farkındayız, ancak diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz.”

“HOLLANDA, 27,5 MİLYAR DOLARLA TÜRKİYE’YE EN ÇOK DOĞRUDAN YATIRIM YAPAN ÜLKE KONUMUNDADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO Müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu daha da geliştirmek hususunda ortak iradeye sahibiz. Dışişleri Bakanlarımızın başkanlık ettiği istişare mekanizması Wittenburg Konferansı’nın 9. toplantısını Mayıs ayında Türkiye’de icra edeceğiz” diye ekledi.

Hollanda ile ticaret hacminin geçen sene yüzde 30’a yakın artışla 11 milyar dolara ulaştığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu şekilde 2016 yılında belirlenen 10 milyar dolar hedefinin aşıldığını belirtti.

Yeni hedefin ilk etapta 15 milyar dolar, ardından 20 milyar dolar olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut istatistikler, yakaladığımız ivmenin artarak devam edeceğini gösteriyor. Hollanda, 27,5 milyar dolarla Türkiye’ye en çok doğrudan yatırım yapan ülke konumundadır. Hollanda’daki Türkiye kaynaklı yatırımlar da 16 milyar dolar seviyesindedir. Türk müteşebbisler Hollanda’da kurdukları 23 bine yakın şirket vasıtasıyla 6 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla 80 bin kişiye istihdam sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Enerjiden çevreye, altyapıdan teknolojiye, tarım ve gıdadan finansa kadar tüm alanlarda iş birliği imkânlarının artırılması gerektiği konusunda Hollanda Başbakanı Rutte ile hemfikir olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeşil büyüme ve yeşil dönüşüm de ortak gündemimizde önceliklidir. İlişkilerimizde önemli bir köprüyü insani boyut oluşturuyor. Hollanda’daki Türk toplumunun, kültürel kimliğini de muhafaza ederek refah ve huzur içinde yaşamasına, hayatın her alanına katılım sağlamasına büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl 650 bine yakın Hollandalı dostumuzu Türkiye’de misafir ettik. Hollanda’nın seyahat listesinde Türkiye’nin yeşil kategoriye alınması hâlinde yeniden salgın öncesi rakamlara ulaşacağımıza, hatta aşacağımıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Son küresel gelişmeler, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasının katma değerini yeniden ve tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ortaya koymuştur. Avrupa Birliği’nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan, artık üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken bugünkü görüşmelerimizin ülkelerimiz ve dünyamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Rutte’ye ve heyetine ziyaretleri için teşekkür ediyorum.”

Tüm Haberler

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/136199/-hollanda-ile-iliskilerimizi-ve-bolgesel-konulardaki-diyalogumuzu-daha-da-gelistirmek-hususunda-ortak-iradeye-sahibiz-

 

 

REKLAM ALANI