Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Giresun °C

Bakan Akar: “Afganistan’daki Havalimanı İçin Alınmış Karar Yok, Görüşmelerimiz Devam Ediyor.”

Bakan Akar: “Afganistan’daki Havalimanı İçin Alınmış Karar Yok, Görüşmelerimiz Devam Ediyor.”
REKLAM ALANI
07.07.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Afganistan’daki Havalimanı İçin Alınmış Karar Yok, Görüşmelerimiz Devam Ediyor.”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilerin Afganistan’daki havalimanının işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Afganistan’ı “Asya’nın kalbi” ve kritik öneme sahip bir ülke olarak nitelendiren Bakan Akar, Türkiye ile Afganistan arasındaki köklü tarihî ve kültürel bağlara vurgu yaptı.

Türkiye’nin, BM kararları çerçevesinde 2002’de ilk göreve başlandığı andan itibaren NATO’nun Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvvetine, 2015’ten itibaren de Kararlı Destek Misyonu’na katkı sağlamayı sürdürdüğünü aktaran Bakan Akar, TSK’nın hâlihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığını görevini yerine getirmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması ve işletilmesinin Afganistan halkının geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz.” diye konuştu. Bununla ilgili ABD’den gelen teknik heyetle görüşmelerin yapıldığını anımsatan Bakan Akar, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız NATO Zirvesi’nde ifade ettiler, bazı şartlar, konular var. Biz bu konuda bir niyet belirttik. Bu şartların oluşması hâlinde kalabileceğimizi ifade ettik. Bu manada çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bir taraftan BM, NATO nezdinde bazı siyasi kararlar alınması, Afganistan hükûmeti ile bir anlaşmaya varılması diğer taraftan siyasi, mali ve lojistik destek konularında çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bu arada ABD’lilerle temaslarımız devam ediyor. Şu ana kadar alınmış kesin bir karar yok. Fakat temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardeşimiz. Onların sulhu, sükûnu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.”

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın 6 yıldır Türkiye tarafından işletildiğini vurgulayan Bakan Akar, “Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Bunun bilincindeyiz. Havalimanı çalışmadığı takdirde büyükelçilikler çekilecek, böylesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet hâline gelecek, uluslararası ilişkiler bakımından çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bununla birlikte havalimanı rasyonel şekilde çalışmazsa eğitim, sağlık, ticaret için yurt dışına gitmek zorunda olanlar ne yapacak? Bir devletten bahsediyoruz. Bunlar Afgan kardeşlerimizin huzuru, refahı ve gelişmesini de olumsuz etkileyecektir.

Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir. Bu kapsamda yarın ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/672021-58746

 

REKLAM ALANI